“På Dyssegården bidrager vi til, at børn og unge med psykiatriske lidelser opnår en meningsfuld tilværelse med de bedste muligheder for udvikling. Det gør vi ved at skabe håb, yde støtte og omsorg samt give specialiseret behandling.”
Supplerende behandling
På Dyssegården har vi forskellige typer af supplerende behandlingstilbud, du som ung kan tilbydes, såfremt det i behandlingsteamet vurderes relevant. Dyssegårdens supplerende behandlingstilbud består af: Terapeutiske og psykoedukative gruppeforløb; et gruppeforløb med kognitiv træning, NADA-behandling samt sanseforløb. Du kan læse mere om tilbuddene nedenfor.
Terapeutiske og psykoedukative gruppeforløb på Dyssegården
Dyssegården tilbyder fire forskellige terapeutiske og psykoedukative gruppeforløb, der alle er designet til at støtte børn og unge i deres psykologiske og sociale udvikling. Forløbene er udviklet af Dyssegårdens psykologer og følger en fastlagt dagsorden ved hver session. De fire gruppeforløb er:
Social færdighedstræning:
Denne gruppe fokuserer på at styrke sociale færdigheder. Deltagerne lærer om kropssprog og kommunikation samt får mulighed for at øve sig i at indlede, vedligeholde og afslutte samtaler. Gruppen hjælper desuden deltagerne med at få og bevare nye venskaber gennem konkrete øvelser og gensidig støtte.
Angstgruppe:
Denne gruppe er målrettet unge, der oplever angstlidelser, herunder OCD, eller som er påvirket af angstsymptomer. Hver uge introduceres et nyt tema, der har til formål at hjælpe deltagerne med at forstå og håndtere deres angst eller tvangsmæssige symptomer. Gruppen skaber et fællesskab, hvor deltagerne kan dele erfaringer og lære mestringsstrategier til bedre at kunne tackle deres udfordringer.
Følelsesgruppe:
I følelsesgruppen arbejdes der med at forstå, identificere og regulere følelser. Gruppen hjælper deltagerne med at blive mere bevidste om, hvad der udløser deres følelser, og hvilke strategier der kan anvendes til at håndtere dem hensigtsmæssigt. Øvelser og diskussioner fokuserer på at udvikle emotionelle færdigheder og øge selvbevidstheden.
Skizofreni/psykose-gruppe:
Denne gruppe er for unge, der lever med skizofreni, psykose eller psykotiske symptomer. Gruppen har til formål at øge forståelsen for, hvordan disse tilstande påvirker hverdagen, og deltagerne lærer mestringsstrategier til at håndtere deres symptomer. Der arbejdes med at forstå, hvordan man kan navigere i hverdagen med skizofreni og psykotiske oplevelser.
Kognitiv træningsgruppe
Børn og unge med psykiske lidelser oplever ofte kognitive vanskeligheder, såsom udfordringer med koncentration, hukommelse og planlægning. Disse vanskeligheder kan gøre dagligdagsopgaver, som skolearbejde og fritidsaktiviteter, vanskelige at håndtere. Gruppen tilbyder et trygt rum, hvor deltagerne arbejder med deres specifikke kognitive udfordringer gennem et computerbaseret træningsprogram. Samtidig udvikler vi konkrete strategier til, hvordan disse udfordringer kan håndteres i hverdagen, så de skaber færre barrierer.
For at målrette træningen til den enkeltes behov, kræves det, at deltagerne har en opdateret kognitiv profil. Hvis denne profil ikke allerede foreligger, tilbyder Dyssegårdens psykologer kognitiv testning, så en nøjagtig profil kan blive udarbejdet før opstart.
NADA-behandling
NADA (National Acupuncture Detoxification Association) er en form for øreakupunktur, der blev udviklet i USA i 1970’erne ud fra Traditionel Kinesisk Medicin. Metoden blev introduceret i Danmark i 1997 og bruges nu bredt i psykiatrien. På Dyssegården tilbydes NADA som et supplement til den øvrige behandling efter individuel vurdering. Ved NADA-behandlingen anvendes sterile engangsnåle, der placeres på fem specifikke punkter i begge ører. Behandlingen sigter mod at regulere både fysiske og psykiske ubalancer.
NADA kan virke angstdæmpende, skabe mental og fysisk ro, fremme koncentration og indlæringsevne samt forbedre søvnrytmen. Behandlingen foregår i rolige omgivelser uden forstyrrelser, varer 40-45 minutter og kan afbrydes, hvis der er behov for det. Før en ung kan tilbydes NADA, kræves en drøftelse med egen læge eller psykiater, samt relevant samtykke.
Sanseforløb
Dyssegården tilbyder også individuelle sanseforløb, der foregår i vores specialdesignede sanserum. Hvis en ung bliver visiteret til et sanseforløb, vil en ergoterapeut udarbejde en sanseprofil sammen med den unge. Sanseprofilen er et redskab, der giver indsigt i den unges sansesystem og hjælper med at forstå adfærd, udfordringer, ressourcer og aktivitetsproblematikker.
Forløbet i sanserummet inkluderer brug af vandseng, vandsøjler, rolig musik og tilpasset belysning. Målet er, at den unge oplever en positiv effekt, der kan anvendes fremadrettet som en strategi til at skabe ro og regulere sanseindtryk. Sanseforløbet støtter også den unges kropslige forståelse og evne til at håndtere sanseinput i andre relevante sammenhænge.